Hírek

Elérhetőségek

- Tájékoztatás - Madárinfluenza

Tisztelt Jegyző Asszony / Úr !

Mint arról a sajtóból is tájékozódhattak, Magyarországon ismét megjelent a madárinfluenza vírus, mely a vadmadarak után a baromfitartó gazdaságokba is átteijedt. A vírust Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben izolálták házi baromfiban, ahol az illetékes hatóságok intézkedtek a járványügyi korlátozások elrendeléséről és a fertőzött telepek felszámolásáról.

A betegség továbbterjedésének megelőzése és a járványügyi helyzet hatékony felmérése érdekében Magyarország magas kockázatúnak azonosított megyéi teljes területén, így Bács-Kiskun megyében is az Országos Főállatorvos 4/2021. számú határozatával a baromfik kötelező zárt tartását rendelte el.

Fentieken túl továbbra is hatályos a baromfitartó telepek járványvédelmi minimum feltételeit meghatározó 3/2017. számú országos főállatorvosi határozat, valamint a madárinfluenza elleni védekezés Készenléti Terve, mely maradéktalan betartása, megvalósítása minden állattartóra nézve kötelező.

Bács-Kiskun megyében rendkívül sok baromfitartó gazdaság van. Ezek többsége néhány településre és azok környékére koncentrálódik, ahol nagyon nagy az állatsűrűség, így megyénkben fokozottan kell figyelni a járványügyi szabályok betartására. A járvány teijedésének megállítása közérdek, hiszen a fertőzött állattartó telepek felszámolása nem csak az állattulajdonosok és a telepen dolgozók vesztesége, hanem az ország egész gazdaságáé.

Ezért kérem Jegyző Asszonyt/Urat, hogy a járványügyi kockázat csökkentése érdekében a helyben szokásos módon tájékoztassa a lakosságot a járványügyi korlátozásokról, különös tekintettel a baromfik zárt tartásának kötelezettségéről.

A madárinfluenzával kapcsolatos információk és a korlátozásokat ábrázoló interaktív térkép az alábbi linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Segítő együttműködését köszönöm.

Kecskemét, 2021. november 23.

Tisztelettel:
Kovács Ernő kormánymegbízott nevében és megbízásából:
Dr. Drozdik Ferenc főosztályvezető

Csatolmány(ok):