Hírek

Elérhetőségek

Energetikai korszerűsítés Orgoványon

Energetikai korszerűsítés Orgoványon

 

Projekt azonosító: TOP-3.2.1-16-BK1-2018-00080

Projekt címe:         Energetikai korszerűsítés Orgoványon

 

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Terület-és Településfejlesztési Operatív Program TOP-3.2.1-16 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívára beadott támogatási kérelme nyomán 45.77.914 Ft támogatásban részesült. A támogatás mértéke 100 %.

A projekt kezdő időpontja: 2019. május 1. napja, a fizikai befejezés határideje: 2020. december 31. napja, a záró kifizetési igénylés benyújtásának határideje: 2021. március 31. napja.

A projekttel érintett ingatlan az ún. Kápolnai Iskola (6077. Orgovány Felsőjárás 218. hrsz: 03/25.) Közvetlen szomszédságában többnyire tanyák, kertek és mezőgazdasági ingatlanok helyezkednek el. A főbejárat az 5303-as útról közelíthető meg.

A Kápolnai iskola eredendően téglalap alakú, emelt földszintes épület. Az épület megközelíthetősége átlagos, délkeleti irányból füves kapubeálló teszi lehetővé a bejutást. Az épület homlokzati és lábazatai vakoltak. Az épületen homlokzati hőszigetelés és nyílászáró csere korábban nem valósult meg. Az épület szerkezeti rendje: az épület 51-es kerámia falazattal épült, agyagfeltöltéses, fagerendás födémszerkezet.

A tervezett korszerűsítés elsődleges célja az épület energiafelhasználásának csökkentése és átlagos állagmegóvás. A munka főbb elemei:

- homlokzatok hőszigetelése ( 18 EPS, 10 cm XPS)

- homlokzati nyílászárócsere (fa Uw:1,15 W/m2K)

- födémszigetelés (20 cm Cellulóz)

- épületgépészet,

- napelemes rendszer,

- akadálymentesítés.

A tervezett korszerűsítés következtében az épület alaprajzi kialakítása, homlokzatképzése nem fog változni. A tervezett építési tevékenységek a vonatkozó jogszabályok értelmében engedély nélkül végezhetők. 

A építési kivitelezési munkákat a KALO-BAU Kft (6300 Kalocsa, Sörös I. utca 13.) fogja elvégezni, a kiválasztása beszerzési eljárás keretében történt meg. A vállalkozási díj összege: 33.433.230 Ft +ÁFA. Jelenleg az egyedi ablakok beszerzése van folyamatban.

A projekthez tartozik, hogy a tetőszerkezet megújítási munkáinak költségeit Orgovány Nagyközség Önkormányzata 2020. évi költségvetésének terhére finanszírozta. Az elvégzett munkák a pályázati felhívásban foglaltak szerint támogatásból nem voltak megvalósíthatók, ugyanakkor az épület hasznosításához elengedhetetlenül szükségesek voltak.  A Kápolnai (Klebelsberg) Iskola felújításának munkáit Bordás Mónika építész látja el, akit születésétől szoros kapcsolat fűz településünkhöz.